Mauritius utatás, Mauritius esküvőkAraamu Travel Utazási Iroda - Mauritius, Maldív, Kuba, Dél-Afrika utazás
http://www.araamutravel.hu 
Hotelek Mauritiuson
+
+
Deluxe
 


Mauritiusról

Általános leírás
Az Indiai-óceán egyik legszebb szigete, mely egyre többek által ismert és kedvelt. Régebben, trópusi sziget esetén mindenkinek a Karib-térség vagy egy csendes-óceáni sziget jutott az eszébe. Mára megváltozott a helyzet, kedvező árai és csodálatos környezete évről-évre több turistát vonzanak, sőt napjainkban már Martinique-kel és Mauival említik együtt. A Mauritiusi Köztársaságot az Indiai-óceánban, Madagaszkár partjaitól 750 km-re keletre fekvő egy nagyobb sziget (Mauritius, 1865 km2), valamint a tőle 560 km-re fekvő Rodrigues-sziget (109 km2), továbbá a Mauritiustól 1000 km-re elhelyezkedő Agalega, St. Brandon és Cargados Carajos-szigetek alkotják. A fő sziget vulkáni eredetű. A kisebb szigetek túlnyomórészt korallmészkőből épülnek fel. Mauritius szigetét már a 10. században ismerték arab hajósok, de a lakatlan szigetre először a portugál Fernandez lépett 1511-ben. A portugálok nem telepedtek meg a szigeten, de az 1598-ban érkező hollandok igen. Ők is adták a sziget mai nevét, Moritz von Nassauról nevezték el. A szigetre 1638-ban holland telepesek érkeztek, majd a franciák foglalták el 1710-ben, de őket 1810-ben a britek szorították ki. Az angolok a múlt században tízezrével hozták az indiai szerződéses munkásokat az ültetvényekre. A lakosság zömét az ő leszármazottaik alkotják. A sziget 1965-ben belső önkormányzatot kapott, a korábban innen igazgatott Chagos-szigetcsoportot leválasztották, és megalakították a Brit Indiai-óceáni területet. A szigetek őslakosságát Mauritiusra költöztették a kiépített közös brit-amerikai haditengerészeti bázis miatt. Mauritius 1968-ban a brit Nemzetközösség független állama lett, majd 1992-ben kikiáltották a Mauritiusi Köztársaságot. Az ipart a textilipar és a műtrágyagyártás képviseli. A termékeny vulkáni talajon kialakított ültetvényeken cukornádat és teát termesztenek, amelyek az export döntő hányadát alkotják. Az élelmiszerek nagyobb részét importálják. A növekvő idegenforgalom (strandok, búvárkodás a korallzátonyok mentén) miatt a vendéglátóipar fellendülőben van. Az ország bélyegkiadásának köszönheti hírnevét. A stabil demokrácia (rendszeresek a demokratikus választások) és a pozitív emberi jogi körülmények igen vonzóvá tették a külföldi befektetők számára. Ennek köszönhetően Afrika egyik legmagasabb egy főre jutó nemzeti jövedelmével rendelkezik.

Az egzotikum és a trópusi hangulat iránt érdeklődők számára Mauritius utazás alkalmával a lehető legjobb döntésnek bizonyul. Az Afrika keleti partjaitól mintegy 3000 km-re elhelyezkedő sziget vulkanikus eredetével, gazdag növény-, és állatvilágával várja mind a napfény és a fürdőzés, mind a természeti szépségek szerelmeseit. Mauritius nászút szervezésekor is gyakran szerepel a lehetséges úticélok listáján, nem véletlen, hiszen homokos tengerpartja pazar látvánnyal várja az oda érkező párokat. Mauritius utazás alkalmával azonban jóval többet kínál a napozás és a fürdőzés lehetőségénél, hiszen látványos botanikus kert, trópusi hangulatot idéző cukornád ültetvény, és számos izgalmas állat is helyet kaptak a terület idegenforgalmi látványosságai között. A szabadon élő majmok, vaddisznók, és a sziget belsejében otthonra lelő szarvasok páratlan vonzerővel bírnak mindazok számára, akik kedvelik a természet közelségét. Mauricius nászút során olyan luxusszállodákkal, és exkluzív szolgáltatásokkal szolgálja a tökéletes kikapcsolódást, melyek méltán teszik a szigetet kedveltté a nászutasok és a nyaralók körében is. A kristálytiszta víz, a gyönyörű, szinte már paradicsominak számító partszakaszok lehetővé teszik, hogy akár párjával kettesben hódoljon a fürdőzés örömének, attól tehát nem kell tartania, ha a cél Mauritius utazás során, hogy turisták tömegével kell majd megküzdenie egy talpalatnyi helyért a strandon. A sziget exkluzivitása és színvonala éppen ebben a sajátosságában is rejlik.

Főváros
Port Louis
Népesség
1.292.300 fõ
Alapterület
2.040 km2
Lakosság
indiai 68%, kreol 27%, európai 2%, kínai 2%, egyéb 1%

Hivatalos nyelv
angol, francia (mindkettő hivatalos), kreol, hindi, urdu, tamil, kínai, telegu


Vallás
hindu (52%), római katolikus (26%), szunnita muzulmán (17%), protestáns 2%, egyéb (3%)


Időeltolódás
Télen +3 óra, nyáron +2 óra az időeltolódás Közép-Európához képest.


Fizetőeszközök
mauritiusi rúpia, 1 MUR = 100 cent. A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket általában minden szállodában és üzletben elfogadják. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.


Beutazási feltételek
Mauritiusra az EU állampolgárai vízummentesen utazhatnak, de az útlevélnek a visszautazástól számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Minden beutazónak rendelkeznie kell a megfelelő anyagi fedezettel, visszaútra érvényes repülőjeggyel, szállásfoglalással.
Helyi fizetőeszköz 700,- MUR értékig, idegen fizetőeszköz korlátozás nélkül bevihető, de nyilatkozatban be kell jelenteni. Ajánlott fizetőeszköz az EUR és az USD készpénzben, illetve az ismertebb bankkártyák. Vámmentesen bevihetők a személyes használati tárgyak.(1 liter tömény alkohol és 2 liter bor vagy sör, 200 g cigaretta, 50 db szivar, 250 gramm dohány). Élelmiszer, virágok, növények bevitele szigorúan tilos!


Egészségügy
Kötelezően semmilyen védőoltást nem írnak elő, de javasolt a védelem diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, tífusz és Hepatitis A és B ellen, valamint vegye fel a kapcsolatot ez ügyben háziorvosával vagy a Nemzetközi Oltóállomással. Fülfájás előfordulhat a gyakori merülésektől, búvárkodástól, ezért javasoljuk, hogy fül- és orrcseppet és gyulladáscsökkentőt vigyen magával. Kérjük, hogy a hazautazás napján már ne búvárkodjon.
Úti patika ajánlott: a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett tegyen csomagjába olyan gyógyszereket is, melyek utazás során gyakran előforduló betegségek (hasmenés, láz, stb.) ellen védenek. A helyszínen kell kifizetni az esetleges orvosi és kórházi ellátás költségeit.
Javasoljuk a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás megkötését, mert a betegellátás és a betegszállítás költségei nagyon magasak.
Ne igyon csapvizet és fogmosáshoz se használja azt, idnkább palackozott vizet fogyasszon.


Időjárás

A Föld déli féltekén fordítva vannak az évszakok, mint nálunk. A trópusi nyár novembertől áprilisig, a szubtrópusi tél, pedig májustól októberig tart. A tengeri klímának köszönhetően, Mauritiuson nincs kimondottan száraz, vagy esős évszak. A délkeleti passzátszél uralkodik egész évben.


Elektromos hálózat
200-240 Volt, váltóáram, 50 Hertz. Kerek illetve háromágú dugasz, áthidaló adapter általában kérhető a szállodában.


Telefon
Magyarország hívószáma Mauritiusról: +36 vagy 00 36 Mauritius hívószáma Magyarországról: +230 vagy 00 230


Öltözködés
A nyári hónapokban a hűvös esték miatt elkelhet egy kiskabát vagy egy pulóver. Sok szálloda a vacsorához, alkalomhoz illő öltözködést ír elő (hosszú nadrág, takart vállak). Vallási helyek, templomok, valamint múzeumok látogatásakor ügyeljen a megfelelő öltözékre (hosszú nadrág vagy szoknya, takart vállak).


Közlekedés
Mauritiuson baloldali közlekedés van. Az autóbuszos közlekedés igen kedvező. Kisebb távolságokat taxival is megtehetjük. Számos helyen bérelhetünk személygépkocsit, motorkerékpárt és robogókat, melyhez szükséges az érvényes nemzetközi jogosítvány felmutatása. Kismotor vagy autó bérlésekor feltétlenül kössön teljes körű casco biztosítást.


Étel - ital
A helyi konyha nagyon különleges és változatos, megtalálhatóak az ázsiai, a helyi kreol és az európai konyha ételei is. Legkedveltebbek a friss halkészítmények és az egzotikus gyümölcsök. A hotelekben az ételek büfé jellegűek, de lehetőség van meglátogatni egy olyan éttermet is, ahol kínai és mauritiusi specialitások szerepelnek az étlapon.


Borravaló
A borravalót mindenki szívesen fogadja, a buszsofőrök, a szálloda személyzete is. Szokásos mértéke a bárokban és éttermekben a számla végösszegének 10%-a.


Hasznos tanácsok
FIGYELEM!!!Ne igyon csapvizet és ne is mosson azzal fogat, palackozott vizet fogyasszon! A piacon vagy üzletben vásárolt zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossa meg. A napsugárzás nyáron nagyon erős, bár a hőség nem feltűnő az állandóan uralkodó könnyű tengeri szél miatt. Az észak-afrikai nap erősségét még felhős égbolt esetén sem szabad alábecsülni. Feltétlenül hozzon magával napszemüveget, magas faktorszámú naptejet. Az érkezés utáni első napokban nem maradjon hosszú ideig a napon, különösen ügyeljen a bőrére. Fontos a sok folyadék fogyasztása.


Diplomáciai képviselet (Mauritius)
Magyarország helyi képviselete Nagykövetség: a Dél –Afrikai Köztársaságban van legközelebb követségünk, vagy Kenyában. Konzulátusok: Tiszteletbeli konzul tevékenykedik Mauritiuson: cím: 2nd Floor - The Travel House Cnr. Sir William Newton and Royal Roads Port Louis - Mauritius telefon: 230-208-2041 telefax: 230-211-7617 telex: 4613 MTTB IW tiszteletbeli konzul: Marie Jacques Guy Hugnin


Diplomáciai képviselet (Magyarországon)
Nagykövetsége nincs. Konzulátus nincs. Az angol követségen tudnak segítséget nyújtani a mauritiusi ügyekben.

 
© 2009 Araamu Travel Utazási Iroda
telefon: (06-1) 237-0904 | fax: (06-1) 237-0905 | skype: araamutravel | engedély szám: U-000965
Mauritius utazás | Esküvő Mauritiuson | Szállodák Mauritiuson | Mauritius esküvő | Mauritiusi szállások